42年來,巴勒斯坦「土地日」的死傷有增無減──到底是誰的責任?

42年來,巴勒斯坦「土地日」的死傷有增無減──到底是誰的責任?

編輯導言:巴勒斯坦人在以巴邊境,計畫了一系列的爭權活動(The Great Return March),時間從 3 月 30 日「土地日」(Land Day),到 5 月 15 日的「災難日」(Nakba Day),主要訴求是停止以色列的佔領行為,和 1948 年以色列建國時被趕出家園的巴勒斯坦難民,有權重返家園。

然而,今年土地日的遊行,最後卻演變成暴力衝突:以色列軍人對巴勒斯坦平民開火,造成至少 17 死 1,500 傷的慘劇。 4 月 6 日,以軍再次對巴勒斯坦抗議者開火,造成 7 人死亡、百餘人受傷,聯合國召開緊急會議應變,多國政府亦出聲譴責暴力。

2018.03.30

土地日標誌了 1976 年,在反對以色列徵用土地的示威遊行中,被以色列政府殺死的 6 位阿拉伯裔以色列人。

Land Day marks the killing of six Arab Israelis during 1976 demonstrations against Israeli confiscations of Arab land.

這張攝於 2018 年 3 月 30 日的照片,顯示出一個受傷的巴勒斯坦青年,被其他抗議者扛出東加薩紀念土地日的衝突現場。

Palestine - A picture taken on March 30, 2018 shows an injured Palestinian youth being carried by other protesters as they flee during clashes after a demonstration near the border with Israel east of Gaza City commemorating Land Day. 

2018.04.06

巴勒斯坦民眾在以色列與加薩邊界臨時搭建的帳篷區焚燒輪胎,抗議以色列士兵開槍。

Palestinian protesters burn tires to protect themselves from shots of Israeli soldiers during clashes in a tent city protest at the Israel-Gaza border, demanding the right to return to their homeland, in Gaza strip on April 6, 2018.

執行編輯:鄧紹妤
核稿編輯:林欣蘋

Photo Credit:Mohammed Zaanoun

天下雜誌全閱讀,邀請您加入

感謝您喜歡換日線的內容,現在邀請您用實際行動支持天下

訂閱天下全閱讀